Malzemeler:
-1 orta boy beyaz lahana
-2 su bardağı pirinç
-1 su bardağı bulgur
-3 adet kuru soğan
-3 diş sarımsak
-2 çorba kaşığı biber salçası
-1 çorba kaşığı domates salçası
-1/2 çay bardağı nar ekşisi
-2 adet limon suyu
-tuz, kara biber, pul biber, kimyon, kuru nane, reyhan
-zeytinyağı (yaklaşık 2 su bardağı)
-sıcak su (yaklaşık 2 su bardağı)
Sosu İçin:
-1 çorba kaşığı salça
-2 adet limon suyu
-2 diş sarımsak (rendelenmiş)
-1 çay kaşığı nane
-1 su bardağı zeytinyağı
-su
Hazırlanışı: Lahanayı alt kısmından keserek yapraklarını çıkartın.
Derin bir tencereye su koyup kaynatın birazda tuz ekleyin.
Kaynayan suya lahanaları atıp biraz haşlayın bütün lahanalar bitene kadar bu işlemi yapıp soğumaya bırakın.
Soğan ve sarımsakları İnce, ince doğrayıp zeytin yağında pembeleşene kadar kavurup salçaları, nar ekşisi, limon suyu, tuz, kara biber, pul biberi ve kimyonu ekleyip 5 dk daha kavurup yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyip sıcak suyu ilave edin ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirip ocaktan alıp kuru nane ve reyhanı ekleyip karıştırıp soğumaya bırakın.
Haşladığınız lahana yapraklarını istediğiniz ebatta kesip kenarına hazırladığınız harçtan koyup kenarlarını içine kıvırıp rulo şeklinde sarın.
Artan kalın lahana kenarlarını düdüklü tencerenin tabanına yerleştirip sardığınız lahanaları yan yana yatık şekilde düdüklü tencereye dizin.
Sos için salça, limon suyu,sarımsak, nane ve zeytinyağını karıştırıp lahanaların üzerlerine döküp lahanaların üzerine küçük bir tabak yerleştirin (lahanalar açılmasın diye) ve üzerini geçecek kadar su koyun.
Düdüklü tencerenin ağzını kapatıp altı kısık şekilde 20-25 dk pişirip 2-3 saat dinlendirdikten sonra düdüklü tencereden çıkartıp sıcak olarak servis yapın.
Afiyet Olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder