Malzemeler:
Köftesi İçin:
-2 su bardağı köftelik bulgur
-1 adet yumurta
-200 gr yağsız kıyma
-1 adet kuru soğan
-2-3 çorba kaşığı irmik
-2-3 çorba kaşığı un
-su
-tuz, kara biber
Köftenin İçi İçin:
-250 gr orta yağlı kıyma
-1 adet kuru soğan
-1 tatlı kaşığı salça
-tuz, kara biber, pul biber
-tereyağı
Çorbası İçin:
-2 su bardağı tuzlu yoğurt (tuzlu yoğurt yoksa ev yoğurdu da olur)
-1 su bardağı nohut (haşlanmış)
-2 çorba kaşığı pirinç
Üzeri İçin: tereyağı, nane
Hazırlanışı: Köftenin içi için kıymayı kısık ateşte ağzı kapalı şekilde suyunu çekene kadar pişirin.
Soğanı ince olacak şekilde doğrayıp yaklaşık 2 çorba kaşığı tereyağı ile birlikte kıymaya ekleyip soğanlar ölene kadar kavurup salça ve baharatları ekleyip 5 dk daha kavurup ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Köfte için bulguru ve irmiği derin kab içerisine koyup üzerine az miktar soğuk su ekleyip karıştırıp üzeri kapalı şekilde 15-20 dk bekletin.
Soğanı rendeleyip yumurta, kıyma ve baharatlarla birlikte bulgura ekleyip iyice yoğurup unu ekleyip biraz daha yoğurun.
Kıvamı sert olursa biraz soğuk su ekleyebilirsiniz.
Yoğurduğunuz köfteden ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp her parçayı parmağınızla çok fazla inceltmeden oyup hazırladığınız kıymalı harçtan köftelerin içlerine koyup ağzını kapatıp oval şekil vererek kapatın.
Çorbası için pirinçleri yıkayıp süzdürüp tencereye koyup yaklaşık 2 su bardağı su ekleyip 5-10 dk haşlayın.
Yoğurdu pürüzsüzleşene kadar çırpıp biraz su ekleyip haşlanan pirince ekleyip kaynayana kadar sürekli karıştırıp pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pişen çorbaya nohut ve köfteleri ekleyip 5 dk kaynatıp ocaktan alın.
Üzeri için tereyağını eritip nanenin kokusu çıkana kadar kavurup çorbanın üzerine gezdirip servis yapın.
Afiyet Olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder