9 Kasım 2016 Çarşamba
Bulgurlu Lahana Sarması
Merhabalar...
Sunum için kullandığım fotoğraftaki örtüyü yaklaşık 17 yıl önce nakış kursuna gittiğimde ödemiş ipeğine makinayla kum iğnesi ve sim sarma yapıp kenarlarına iğne oyası işlemiştim.
Sanki hiç bitiremeyecekmişim, tamamlayamayacakmışım gibi zaman zaman oflayarak bin bir heves ve emekle işlediğim bu örtümü hurçların içinde tesadüfen görünce yüzümde inanılmaz bir tebessüm oluştu.
O yılların anısına bitirmesi bile hayal olan bu örtüyle bir sunum yapmak istedim ve karşınızda ödemiş ipeğine kum iğneli sim sarmalı ve iğne oyalı burgurlu lahana sarması :))
Malzemeler:
-1 orta boy lahana
-3 su bardağı bulgur
-3 adet orta boy kuru soğan
-4-5 diş sarımsak
-2 çorba kaşığı biber salçası
-2 çorba kaşığı nar ekşisi
-1 adet limon suyu
-tuz, karabiber, pul biber, kuru nane, reyhan
-zeytin yağı (1 su bardağı kadar)
-1 su bardağı sıcak su
Üzeri İçin:
-zeytin yağı
-su
-tuz
Hazırlanışı: Lahanayı alt kısmından keserek yapraklarını çıkartın.
Derin bir tencereye su koyup kaynatın birazda tuz ekleyin...
Kaynayan suya lahanaları atıp biraz haşlayın bütün lahanalar bitene kadar bu işlemi yapıp soğumaya bırakın.
Soğan ve sarımsakları İnce, ince doğrayıp zeytin yağında pembeleşene kadar kavurup salça, nar ekşisi, limon suyu, tuz, kara biber ve pul biberi ekleyip 5 dk daha kavurup bulguru ekleyip sıcak suyu ilave edin ve kısık ateşte bulgur suyunu çekene kadar pişirip ocaktan alıp kuru nane ve reyhanı ekleyip karıştırıp soğumaya bırakın.
Haşladığınız lahana yapraklarının kenarına hazırladığınız harçtan koyup kenarlarını içine kıvırıp rulo şeklinde sarın.
Artan kalın lahana kenarlarını düdüklü tencerenin tabanına yerleştirip sardığınız lahanaları yan yana yatık şekilde düdüklü tencereye dizip üzerlerine zeytin yağı gezdirip üzerini geçmeyecek kadar su ekleyip tuzunu ilave edin.
Lahanaların üzerine küçük bir tabak yerleştirin (lahanalar açılmasın diye) altı kısık şekilde 15-20 dk pişirip biraz dinlendikten sonra düdüklü tencereden çıkartıp sıcak olarak servis yapın.
Afiyet Olsun
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
Örtü de sarma da cok güzel görünüyor, ellerinize sağlık :)
Yorum Gönder